Skændsel

Af Søren Pind 87

Behandlingen af Prins Henrik har været en skændsel. Og fælder en skånselsløs dom over de mennesker og medier, der i ubegribelig hårde vendinger og nådesløst kastede sig over en ældre mand, der tydeligt ikke havde det godt.

Ingen kan have set de billeder, og det ansigtsudtryk Prinsen bar da han sad i bilen og udtrykte sig om sin frustration og troet, at det her var en del af hans excentricitet. Ingen.

Det frådende raseri han blev mødt med fra pøbel og pøbelmedier er et studie værd. For det er betegnende for det moderne samfund. For den måde, vi har ladt landsbytosser og koldblodede mennesker sætte tonen i den offentlige debat. Og for de dele af medierne der uden samvittighed blot har gjort sig til talsmænd for synspunktet om, at enhver nyhed skal viderebringes uanset kontekst.

Vi hænger kommunikationsmæssigt sammen som aldrig før. Vi er udfordret af, at vi nu blot kan buse ud med, hvad der falder os ind for hele verden at se. Om man sidder beruset bag sin skærm, om man lige skal fortælle dem alle sammen…, om man smittes af naboens vrede etc.

Det er ikke godt nok. Behandlingen af den prins, der har tjent Danmark i årtier, er det kraftigst tænkelige advarselssignal om, at noget er helt galt.

Hvor er empatien? Hvor er eftertanken? Hvor er overbærenheden? Hvor er overskuddet? Hvor er respekten? Storsindet? Er vi virkelig blevet så fattigt et samfund, at vi straks vi ser noget, skal kaste os over det, gnaske på selv det usleste ben – er vi ved at blive Kiplings aber, der pludrer løs og tror vi er forstandige og dybsindige men i virkeligheden blot udstiller os selv som åndløse og tomme?

Tænk at vi er nået dertil, hvor selv ældre medlemmer af kongehuset overfaldes uden nåde i offentlighed, rives og flås fra hinanden… Da jeg voksede op, blev jeg opdraget til, at jeg skulle behandle ældre mennesker med respekt. Hvor forsvandt det hen?

Der burde ringe en klokke, når selv en gammel prins, der har meddelt, at han går på pension, får denne behandling. Pressen har et problem med sin selvforståelse, og folk er fulgt med. Der er ingen nåde. I sidste ende vil det hive os alle ned, en for en, hver for sig, hvis ikke eftertanken melder sig.

I en verden, hvor den enkelte kan udstille alt, kræver det at hver enkelt – selv det svageste led i kæden – udviser tilbageholdendhed. Moderation. Vores fællesskab er nødt til at lære at tage misteltenen i ed. Selv Loke. I modsat fald vil vores fællesskab og livsform degenerere til noget uhyrlig grimt og mørkt. Vi burde være bedre end det.

87 kommentarer RSS

 1. Af Freddie Jørgensen

  -

  Meget vel placeret opsang til os alle fra Pind

 2. Af Maria Due

  -

  Ja, det har været en skændsel. Det er ellers slemt nok for en familie, når et medlem ændrer sind og mentalt forsvinder som den person, den har kendt og holdt af.

 3. Af Mark Lydd

  -

  Amen

 4. Af Torben Fledelius

  -

  Lidt sen kommentar!

 5. Af Jan Johansen

  -

  Det er nærmere en skændsel, at man ikke for længst tog Prins Henriks ønske om pensionering helt alvorligt. Her burde man klart og tydeligt have gjort det klart over for Prinsen, hvad pensioneringen ville indebære for hans position i forhold til den danske befolkning. I stedet lod man bare stå til, hvorefter han fik frit løb til at gebærde sig præcist, som han evnede i den situation, han nu befandt sig i. Ja, det var til tider yderst pinligt og en hån mod befolkningen. M.a.o.: Hvis man oprigtigt ønsker et monarki, så kræver det gensidig respekt!

 6. Af Konrad Pedersen

  -

  Helt enig med Søren Pind og de to kommentatorer før mig her i tråden. Med ytringsfrihed følger empati, respekt og anstændighed.

 7. Af Per Torbensen

  -

  Samfunds problemer som virkelig betyder noget,må man sige Dine blogs har været lukket for i
  meget lang tid og hvorfor egentlig ?
  Temaet Prins Henrik interesserer undertegnet ikke en døjt ,uge bladene lever i deres egen verden og Prinsen mangler intet,har alt og mener alt.
  Nej Pind -lad os få en samfunds debat ,om de virkelige problemer og løsninger.
  M.v.h. Per Torbensen.

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Trist for Prins Henrik og familien. Må det gå så vel som muligt.

  Ellers enig i Sørens Pinds oplæg -men vil dog nævne, at både Se & Hør såvel som Billed-Bladet gav udtryk for, at Prinsen i forlængelse af emnet om fælles gravmæle gav dem det indtryk på stedet i Frankrig, hvor Prinsen befandt sig da, at de ikke så andet end en forlængelse af tidligere diskussioner – og ikke, at der var noget i vejen med Prinsen.

  Det var en uheldig vinkel, han var fotograferet i – og for mig virkede derfor som udtryk for naturlig harme, hvor Prinsen nok gik over den vante streg ved at anklage sin hustru. For mig at se, at der ikke kan ændres her aht ham og hans følelser. Ikke realistisk, da tronen er arvelig og dronningen ikke bærer noget med konge i sin titel.

 9. Af Mads Timo

  -

  Da politikerne lige gav retorikken et nyk op, for et årti siden, da var i med til at legitimisere den tone der er i den offentlige debat nu.
  Med Dovne-Robert og Fattige-Karina diskussionerne, fik folket at se, at bare fordi man er folkevalgt så behøver man ikke respektere tonen eller gå foran, når man italesætter problemer i samfundet.
  Det der virker, er det der sælger (likes, stemmer, aviser).

  Så man må som borger endnu engang opfordre de folkevalgte til at gå forrest i alle henseender!! Det nytter ingenting at pege fingre, når man i sidste ende selv sidde med en del af skylden…

 10. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Er min netop skrevne kommentar mon gået i filteret ?

 11. Af Søren Pind

  -

  Jeg kan glæde dig med, at jeg skrev om det på de sociale medier den 8. August. Og i øvrigt debatterede det offentligt med Uffe Gardel, tidligere tillidsmand på Berlingske, der var lige så opbragt over medierne som jeg selv.
  Læs Gardels synspunkt som jeg støttede her http://journalisten.dk/ingen-burde-bringe-prins-henrik-videoen

 12. Af Jan Petersen

  -

  En sag har altid mere end én side. Mainstream medier behandling af prins Henrik er vel ikke just en medie-pris værdig. Men jeg mener altså også, at kongehusets egne medie folk har jokket gevaldig i spinaten ved at lade en demens plaget prins Henrik optræde på slap line. Begge forhold er efter – min mening – lige pinlige at overvære.

 13. Af Maria Due

  -

  Jan Petersen og ligesindede ved tydeligt nok ikke noget om udviklingen af demens. Der er ikke tale om en diagnose, som uden videre kan stilles. Det kan være kompliceret og kræve behandling af forskellige symptomer over længere tid, hvor den syge og familien håber det bedste og har svært ved at forlige sig med andet. Den video, som jeg så fra Frankrig, var aldeles hjerteløs, og det ville have gjort mig meget ondt, hvis det var min mand eller far, der var blevet udstillet på den primitive måde.

 14. Af Bodil Helwig Jensen

  -

  Tak hr. Pind

 15. Af Thomas Kiær

  -

  Det må siges at være noget af en salvelsesfuld overreaktion fra Søren Pinds side.
  Som vi efterhånden har set en del af.
  Det ubegribelige er, at ministerens proportionssans har det så skidt.

 16. Af Jan Johansen

  -

  Der er da ingen, der skal sige undskyld for noget som helst – heller ikke pressen. Prinsen har selv gennem flere år lagt op til den noget afslappede holdning, vi har haft til ham. Derfor har det også været ret så vanskeligt at ta’ ham helt alvorlig. Selv når han var klædt ud med kors og bånd og stjerner på m.m., var han aldrig helt med, men nu hvor situationen er en helt anden, bør man naturligvis vise respekt for ham i den svære tid, der forestår.

 17. Af Flemming Lau

  -

  Demens er smertefuld for pårørende som for den ramte. Genudsend serien Sommer!

 18. Af Poul Møller

  -

  Tak . Det var tiltrængt.

 19. Af Kim Jørgensen

  -

  Hvem kan næsten være uenig i dette synspunkt, det gode spørgsmål er har du søren pind gjordt noget for at fremme den gode tone den ordentlige debat respekt for de andre, altid gået efter bolden aldrig efter manden, tja ja bum bum. Angående prinsen er jeg fuldstændig enig.

 20. Af Svend Erik Bach

  -

  Essensen i SP’s udmelding er væsentligt. Der burde være et langt højere element i respekt for andre i vores omgang med mennesker.

  Men er det ikke en lidt sen udmelding? Nu – efter regentens kommunikation om Prins Henrik – kan SP uden at risikere “noget” sætte “tingene på plads” med hensyn til “vores behandling af kongehuset”. Men det gør selvfølgelig ikke SP’s udmelding mindre relevant.

  Man kunne selvfølgelig have håbet “at en noget tidligere forsigtig kommunikation fra hoffet og regenten, hvor man havde bedt pressen om at vise hensyn til en ældre mand med tydelige tegn på alderdomssvækkelse” (rettidig omhu!!), – ville have formået at tæmme “ådsels gribbene” indenfor pressen.

  Men det er nok for meget at forvente. Kommunikationsniveauet i Danmark såvel som i udlandet. er simpelthen blevet lavt – for lavt.

  Størsteparten af politikerne og størsteparten af pressen – som burde gå foran og udvise respekt og empati for andre, – er desværre i højere og højere grad “gået foran mht at undergrave respekten for alt, – mennesker, omgangsformer, sandhed, etc..”.

  “Troværdighed og hensyn til andre” er blevet “en by i Rusland”.

 21. Af Martin Jørgensen

  -

  Apropos prins Henrik -som der rigtigt bliver skrevet om her på bloggen han mangler jo intet- og hånden på hjertet , har han ikke haft et særdeles priviligeret liv hidtil?
  At han ikke kunne blive konge som han brændende ønskede sig, skyldes at grundloven og tronfølgerloven ikke giver ham den mulighed.
  Så hvorfor undskylde for noget , som først er blevet klart efter at hoffet først nu melder ud om prinsens mentale tilstand .
  Og ja til at demens er en pinefuld lidelse , ikke mindst for de pårørende som ser det menneske som de holder af forsvinde ud i tågerne.
  Jeg har selv haft sygdommen tæt på med en svigermor, der var kastebold imellem forskellige bosteder, indtil hun i sidste fase af sygdommen fik et sted i nærheden af der , hvor hun havde levet det meste af sit liv
  Iøvrigt som eneforsørger med to børn.

 22. Af Ditte Christensen

  -

  Jeg er helt enig. Det er skræmmende, at så mange hovedløst kommenterer, blander sig i og gør sig kloge på andre menneskers liv.

 23. Af Maria Due

  -

  Søren Pind har slettet mine kommentarer så ofte, at ingen kan beskylde mig for at sleske for ham, selv om vi stemme på samme parti. Men jeg har ofte været inde på samme emne og tog ham i forsvar, da facebook og twitter var ved at dåne over “smykkeloven”, som den blev udlagt af Clement i hans talkshow. Det var en af de mange gange, hvor journalistikken var helt nede under gulvbrædderne og infam, og straks efter var det hele ude hos vennerne i New York, der kun fik den forvrængede version. Enhver, der bare ved lidt om de pragtsmykker, der i visse kredse bruges til at flytte store værdier fra land til land, kan sige sig selv, at det var den slags, loven tog højde for. Ikke hr. og fru Muhammeds vielsesringe og kæreste arvestykker, og den indenlandske presses behandling af den sag var direkte landsskadelig. Jeg kunne også skrive meget om Deadline, hvor det er studieværternes personlige holdninger, der styrer både ansættelse, valg af emner og indbudte gæster.

 24. Af Lars Petersen

  -

  @ Søren Pind.

  SIKKE EN MAKSIMERET SVULSTIGHED DU DER HAR FUNDET FREM, FOR NOGET SÅ IRRELEVANT..

  50 års skatte-apanage, af godt 665 millioner bruttokroner, (med deraf momsfri tilværelse mv.)

  1. At HELE befolkningen hvert 5 år, (hvilket 20% modstandere svarer til), fortsat tvinges til at
  bære dette kunstige festivitas ind, tilmed for en funktionel aktivitet som ingen effekt leverer,
  samt klienten vi her har med at gøre, vræler over en manglende højere rang, sådan at denne
  kan opnå “fysisk” forfremmet position ved officielle gøremål, bekræfter kun legens sygdom.

  2. Det er bl.a. i ovennævnte lys, at hånen skal ses, da denne komiske afsindighed, er så lamt
  distanceret fra demokratisk normativ selvfølge, rationel funktion, kostprisen herfor, tiden vi
  lever i, mv., at din verbaliserede svulstighed, afslører at du lever i en afsondret system-lomme.

  LØSNINGEN ER DERFOR SOM (NÆSTEN) ALTID:
  Lad den demokratisk mindre begavede del af befolkningen; som oftest er i pendant med de
  generelt mest uvidende, (SELV) betale for netop egne holdningers uvidenhed, da modsatte,
  får den idiotiske samfundseffekt, at dumhedens, uvidenhedens, + følelsesbetonede, derved
  kan undertrykke den langt mere refleksive del af befolkningen, hvorpå udviklingen hæmmes.

  KONKLUSIONS FACIT ER DERFOR:
  Såfremt denne ellers pænt indlysende “dynamiske tilpasning” for længst havde fundet sted,
  ville du potentielt kunne have haft ret, idet hånen fra modstanderne af denne gemal Henrik,
  reelt ville være rendyrket mobberi, da modstanderne ej længere havde tvangs-aktie i idioten.

 25. Af Svend Jensen

  -

  Citat: “1) Det frådende raseri han blev mødt med fra pøbel og pøbelmedier er et studie værd. For det er betegnende for det moderne samfund. 2) For den måde, vi har ladt landsbytosser og koldblodede mennesker sætte tonen i den offentlige debat.”

  S.P.’s konklusion:
  1) Pøbel og pøbelmedier er betegnelsen for dem, som S.P. er uenige med.
  2) Landsbytosser og kolde mennesker skal ikke have ytringsfrihed pga. tone som S.P. afskyr.

  Forstilt forargelse er den billigste måde at score politiske points på.
  S.P.’s foreliggende blog er dog ikke egnet til at give ham landsfader statur. Sossernes Nicolai Wammens pumpede positur virker mere overbevisende og statsmandsagtig på TV, så længe hans læber ikke er adskilte. Ham kunne S.P. lære noget af.

 26. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Det har længe stået klart for os, der har et demensramt familiemedlem, at prinsen er ramt af demens. Det er nemlig vreden, der er så typisk for en person på vej ind i demens. Nu er det på tide, at tv, aviser og tidskrifter bare holder mund, det burde de i øvrigt have gjort for lang tid siden.

 27. Af Jan Petersen

  -

  Så trækkes i øvrigt de såkaldte “eksperter” ind i den royale cirkus manege. En overskrift på DR.dk:

  “Kongehusekspert: En tidligere udmelding havde skånet prinsen”

  Det behøver man vel ikke just være ekspert for at gennemskue?

 28. Af Niels Lund-Hansen

  -

  Ja, tak til Søren Pind for en meget berettiget opsang til medierne.
  Utroligt at de ikke ville se diagnosen, som mange af os, der har familiært kendskab til samme, så.
  Personligt kender jeg mange journalister, men de fik åbenbart ingen taletid i denne, Blockbuster.
  Så er det redaktørenes fokus på ‘gode’ historier, der har spillet ind? Jeg ved det Ikke.
  Til oplysning, -jeg stemmer til venstre for Socialdemokraterne.

 29. Af Kristoffer Hansen

  -

  Fint indspark! Det er et enormt respektløst land Danmark er blevet til. Vi ved alle hvorfor!

 30. Af Thomas Jaskov

  -

  Meget flot skrevet kære Søren Pind. Mange tak.

 31. Af Jan Petersen

  -

  Undskyld mig, men det virkelig respektløse er vel – at landets statsoverhoved – Dronningen lader en demens plaget prinsgemal karte rundt og gøre sig selv til en ufrivillig nar af hoffet! I så henseende gør medier vel blot, hvad de skal gøre – nemlig rapportere, uanset hvor absurd showet end forekommer!

 32. Af Jesper Lund Jesper Lund

  -

  Sålænge prins Henrik ikke var erklæret dement af kongehuset vile det være respektløst ikke at tage hans udtalelser alvorligt. Han bestrider trods alt en betydningsfuld position i Danmark.

 33. Af Ib Kyv

  -

  “…frådende raseri han blev mødt med fra pøbel og pøbelmedier…”

  Pinden er jo helt oppe i det røde felt over småting – går der mon en sikring?

  Man skulle næsten tro, at han er blevet kværulantforrykt.

 34. Af Ole Faustrup

  -

  Tak Søren Pind.
  Journaliststanden burde skamme sig.

 35. Af Jan Petersen

  -

  Jeg har ikke meget til overs for MSM fake news i det hele taget – mere nærværende seriøse emner – end en demens plaget prinsgemal. Men når hoffet selv ønsker at udpege og promovere en hofnar – så kan MSM vel ikke gøre meget andet end at rapportere historien?

 36. Af Niels Christensen

  -

  At blive tituleret som pøbel af venstre og i særdeleshed af Søren Pind anser jeg som et skulderklap.
  Tak Søren.

 37. Af L Gravgaard

  -

  Da ‘flot’ at hr Pind ser så meget – altså når han kigger i bakspejlet: Not!
  Sålænge prins Henrik ikke var erklæret dement af kongehuset, vile det dog være respektløst ikke at tage hans udtalelser alvorligt. Han bestrider trods alt (endnu) en betydningsfuld position i Danmark.
  Det var ham, der nævnte, at Margrethe gjorde ham til ‘hofnar’, ham der ville være konge, ham der ville på pension med 8-9 mio i apanage …
  Loke og Thor og al den snak – hvor lyder Pind dog ‘belæst’ (blår i øjnene) …

 38. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt al ære og respekt for kongehuset – jeg er selv stor fan af dronning Margrethe. Men jeg står sgu lidt af i forståelse, når en klog dronning end ikke er i stand til at se, når hendes prinsgemal viser tegn på demens. Muligvis er det ikke kun prinsgemal, der lider af demens . . . .

 39. Af Hans K. Jensen

  -

  hvor lyder Pind dog ‘belæst’ (blår i øjnene) …

  Det samme kan ikke siges om dig.

  Det er ikke forbudt at tænke selv, og det ville journalisterne have gjort for slet ikke så mange år siden. Jeg så en lille video, hvor en skibstømrer og en pædagog blev spurgt, hvad de mente om prins Henriks sygdom, og begge svarede, at den ikke kom bag på dem. Som Pind skriver, var det i sommer tydeligt, at den ældre herre ikke var sig selv. 85.000-75.000 danskere lider af demens, og måske skulle alle dumrianerne tage en tur forbi et plejehjem og sætte sig ind i nogle af livets barske kendsgerninger i stedet for at fylde bloggene med intetsigende indlæg.

 40. Af Otto Klæbel

  -

  “Set i bagklogskabens krystalklare lys” kloger Søren Pind sig nu på, hvordan “pøblen” = en stor del af Danmarks befolkning, skulle have reageret på Henriks udtalelser om “manglende kongetitel, ingen begravelse sammen med Magrethe i Roskilde, jeg er narren” med meget mere, hvor såvel politikere som befolkning blev rimeligt rystet over mandens opfattelse af hans egen situation, efter i mange år i fulde drag at have nydt godt af den priviligerede stilling han har haft og stadig har i det danske samfund. Så “stop piben ind” Søren Pind, og omtalt den befolkning som betaler dig for at den har godt og vel til “smør på begge sider af brøddet” på en respektfuld måde. Der er kun een part der er årsag til den opståede situation, og det er kongehuset selv, ved ikke på et tidligere tidspkt. at kommunikere ud, at Henrik ikke var mentalt rask, og at bl.a. medierne skulle tage hensyn til dette, når de kontaktede ham for en udtalelse.

 41. Af kurt jensen

  -

  Søren pind blev mobbet i skolen….wonder why.

 42. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det så er MSM fake news da ligeglad med, om de promoverer en hofnar, eller artikler / reklamer for anal glidecreme, havregryn, motorolie – eller andet. Bare det giver tilpas mange gæster på siten – click på reklamer og dermed mulige annoncør kroner i kassen.

 43. Af Else Marie Arevad

  -

  Det ville have klædt kongehuset, hvis man i forbindelse med prins Henriks pensionering for et par år siden havde nedlagt hans hof og foreslået en tilsvarende nedsættelse af hans apanage. som pensionist. Naturligvis er det småpenge på finansloven, men det ville være et positivt signal at sende til befolkningen.

 44. Af Jan Petersen

  -

  Et vist sted op med de peanuts. Prinsgemal er tydeligvis syg, hvorfor lægge skjul på det? Min gamle far led af demens. En yderst ubehagelig sygdom for børn og andre daglig involverede!

 45. Af Nikolaj Blinkenberg Willadsen

  -

  Ja! Hørt, men når nu vi er eftertænksomme, så kunne det være at en del politikere på Christiansborg – og her tænker jeg IKKE på Hr. Pind – skulle vende blikket indad.
  Jeg tænker eksempelvis på Fru Støjberg, Hr. Thulesen Dahl, Fru Kjærsgaard, Hr. Espersen, Hr. Kristensen Berth, Fru Frederiksen, Hr. Khader og en række andre politikere som synes at have gjort det til sin mærkesag at trampe på dem der ligger ned.
  Tid til eftertanke. Ikke bare for at opføre sig ordentligt overfor en Prins der har tjent Danmark, men måske også overfor for tusindvis af ulykkelige skæbner som har mistet alt hvad de ejer og sat livet på spil for at redde sig selv og deres børn fra en krig som de uforvarende er blevet kastet ind i. Og vel og mærket en krig som en del af selvsamme politikere har været med til at skabe på et yderst tvivlsomt grundlag.
  Ja, det er sandelig tid til eftertanke, når man rask væk kalder disse stakler for bekvemmelighedsflygtninge, terrorister og meget andet grimt.

  Ja, Hr. Pind, det er VIRKELIG EN SKÆNDSEL!!!

 46. Af Helene Karrebæk

  -

  Til en politiker jeg tror der stadig er håb for: Det er som om du glemmer, at folket( som du så nedladende omtaler som pøbelen)er vrede over at Dronning Margrethe er blevet behandlet så uværdigt af Prins Henrik og haft lyst til at forsvare hende. Uanset hvad kan hans demens ikke undskylde hans opførsel for “hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med.” Jeg går ud fra, at det ikke er et fremmed skriftord for dig. I øvrigt håber jeg at du vil huske på dit ansvar når du ser nogle irriterende fattige gå forbi dit kontor. Hvad du har gjort mod en af mine mindste har du gjort mod mig siger Jesus.Og hvis du ikke gør noget konkret som at give dem penge til mad drikke og tøj så i det mindste se dem som medmennesker der har krav på at blive behandlet som sådan. Hvad du har gjort mod en af mine mindste har du gjort mod mig,siger Jesus.Ellers ligner det en meget forloren kristenhed. PS. Jeg ønsker dig visdom til livets balancegang.

 47. Af r. vangkilde

  -

  RETTIDIG OMHU, – og kongelig omsorg på finansloven, pensionering og generationsskifte i kongehuset er et krav i fremtiden. Når vi skal sætte pris på værdighed og menneskeligheden,
  – men fri os for elendigheden..

 48. Af Frank A

  -

  Pinds blog skriger af bagklogskab.

  Det er sgu for vammelt!

 49. Af Maria Due

  -

  “Uanset hvad kan hans demens ikke undskylde hans opførsel”

  Nå ikke, du skulle overveje at sætte dig ind i det emne du skriver om. Men bevares, du er ikke ene om at demonstrere en uhyggelig uvidenhed og ukristelig afstumpethed. Medierne er også i fuld gang med at tørre deres egen stupiditet af på kongehuset. Verdenssituationen har de fuldt styr på, skal vi tro, men en folkesygdom som demens kan de ikke få øje på. I har grund til at skamme jer.

 50. Af Roald Erdahl

  -

  Synes godt prinsen fin mand med
  Godt humør,vi alle kan jo blive syg.

Kommentarer er lukket.