Ministerskifte

Af Søren Pind 25

Jeg er nu i mit fjerde ministerium. Ud af en samlet ministerperiode på godt 3 år…

Jeg sad som udviklingsminister i godt 18 måneder – heraf de sidste seks med den ekstra portefølje af integrationsminister (frihedsminister). Og jeg sad som justitsminister (sherif)  i godt 17 måneder, og starter nu som uddannelses- og forskningsminister (fremtidsminister).

Jeg har lært utrolig meget. Utallige er de kloge mennesker på hver deres felt, som har begunstiget mig med deres viden. Den samlede viden jeg besidder om udviklingspolitik, integration og lov og orden er der formodentlig ikke mange, der besidder her i kongeriget.

Det er paradoksalt, at lige når man har lært sit område ordentligt at kende – lige når man er på toppen af sin intellektuelle og politiske kapacitet (December måned skulle have været den måned, hvor flest politiske initiativer fra min side var blevet lanceret, længe planlagt) – skal man starte på et nyt. Hvis man er heldig. Eller også skal man i opposition.

Har det altid været sådan?

Nej. Uffe Ellemann, Per Stig m.fl. sad som bekendt længe på deres områder. Ninn gjorde også – ingen nævnt, ingen glemt… Ellemann sad i en parlamentarisk tumultarisk periode, men Schlüter holdt som bekendt ved. Og 00’erne var rolige. Derfor var det muligt.

Som så meget andet må man bare sande, at den parlamentariske situation følger af de stemmer, folk afgiver. Stabilitet og ro spiller måske nok en rolle for vælgerkorpset, men åbenbart ikke nok. Splittelsen og kravet om forandring – for nogen en tilbagerettet for andre det modsatte – er vigtigere.

Det bider alt sammen sig selv i haserne. For derved kommer institutionerne selvsagt til at virke politisk usikre – det er der intet at sige til i en periode, hvor ministeren skal lære sit område at kende. Og paradoksalt nok bevirker folks stemme så til, at der skabes usikkerhed, der kan mærkes. Erfaring ift. ministergerningen er vigtig – men det kan aldrig være et afgørende argument i et folkestyre. Politik kan ikke i sin essens være for en udvalgt skare eller elite – mandarinstyre er efter min opfattelse en af de værste styreformer.

Så når kloge mennesker i denne tid kritiserer de hyppige ministerskift, må man blot konstatere, at det de egentlig kritiserer, er befolkningens valg. Havde Venstre f.eks. haft 35 pct af stemmerne, havde meget set anderledes ud. Men sådan er de faktiske forhold i jernindustrien altså ikke.

Så derfor starter jeg, som en happy warrior, atter på en ny spændende gerning. Jeg sidder formodentlig en tid lang – lad mig gætte på 1 1/2 år. Og vil så have høstet enorme mængder viden på et område, der i høj grad definerer fremtiden og hvad vi skal leve af, ja være. Omgivet af kloge mennesker – og hvor jeg vil gøre mit til, at den ødelæggende kløft mellem klogskab og folkelighed, viden og tro, elite og folk forhåbentlig kan mindskes. Som vi ved fra luthersk teologi er vi alle hinandens skyldnere – og sammen kan vi meget mere end hver for sig.

Men derfor kan man godt undre sig over, at skift sker lige netop når man ved mest. Forhåbentlig kommer der roligere parlamentariske tider, så vores folkestyre og institutioner kan få den ro, der er forudsætningen for at håndtere de virkeligt svære situationer. Det er mit stille lønlige håb. For helt nemt er det ikke, når man kigger på vore nutidige udfordringer.  Så meget ved jeg da, efter at have siddet på justitsministeriets øverste post en rum tid.

25 kommentarer RSS

 1. Af Harly Pedersen

  -

  Du skal nok vide at være “Karl for din hat”, og vil ønske dig alt det bedste og ser med forventning g frem til at du igen udfolder dit politiske talent

 2. Af Jesper Hansen

  -

  Det kan være at vælgerne sammensætter folketinget med ønsker om forandring, ganske rigtigt som du siger nogen i den ene retning, andre i anden. Men jeg mener at partierne skylder at levere resultater. Det nytter ikke noget at DF på den ene side kategorisk afviser alle LAs ønsker og omvendt. Man kan blive nødt til at lægge stemmer til noget man ikke selv synes om. Sådan gælder de fleste ting i livet. Det er ikke respekt for hinandens vælgere og for demokratiet. Mht din egen store kompetence og vundne indsigt at det kræver 14-18 måneder som minister at skabe resultater, så burde I måske i den nye regering aftale ikke at rykke rundt så meget – det er et selvvalgt problem, og I har jo 48 måneder til at få noget gjort, når et valg er afsluttet. Og uret tikker fra dag 1.

 3. Af Jørgen Madsen

  -

  Kære Søren Pind

  Din tid som justitsminister bød på:

  – Ugentlige skyderier på åben gade
  – Daglige knivstikkerier
  – En eksplosion i den personfarlige kriminalitet begået af ikke-vestlige indvandrere
  – Danske kvinder samlet op i varevogne og forsøgt gruppevoldtaget

  Alt imens dette foregik, havde du travlt med at tale om den “farlige” højrepopulisme i kronik efter kronik.

  Du vil ikke blive savnet. Landet har ikke skiftet justitsminister – landet har for første gang i lang tid fået en justitsminister.

 4. Af Niels Nordskov

  -

  Vores dygtige Justitsminister Søren Pind, skal nu igang med at udvikle, forsvare og bevare vores uddannelses institutioner og sikre en vigtig fremdrift på forskningsområderne.
  Ovenstående perfide indlæg viser med al tydelighed, at de intet begreb har om ledelse og resultater.
  Det er nu engang sådan, at Chefen tager de dytigtige ledere med på rejsen -og strategisk placere dem på særligt udvalgte poster for, at give den rette tyngde og udvikling.
  Søren Pinds intellekt og fantastiske humor er der god brug for -og så han kan om nogen tale “sager op” med sin helt egen personlige folkelighed, ligesom han er et sandt eksempel på det ordentlige menneske.
  Søren er klar til at løfte den fjerde opgave -inden han blive den næste Formand og Statsminister for en liberal regering.

 5. Af René Bergqvist

  -

  Hvad kan man sige Pind – I told you so – men sandheden var ilde hørt.
  Jeg håber inderligt at du returnerer til tiden pre Merkel-isme – og stopper med at rette skytset mod dem der har (uindfriede) forventninger til dig – der er brug for dig – men din ildsjæl skal flamme fra et ærligt rent hjerte og ikke fra en kortsigtet taktisk disposition – hvad har den bragt dig ? Folket udnævner/afskediger ikke ministre – det gør dronningen på statsministerens indstilling.
  Statsministeren er taktikker og opererer fra tue til tue – det giver hverken kontinuitet, konsistent politik eller muligheden for at forfølge en vision.
  Kun ønsket om at sidde for enhver pris gør en sådan ledelsesform nødvendig – det og så mangel på rettidig omhu.
  Du får sikkert ret i 1,5 år og så noget nyt – statsministeren har lige så stor affinitet for problemer som Juncker for cognac.

 6. Af Dorte Vogel

  -

  Hvorfor er det så svært at “tale” ordentligt i det offentlige rum? Ja jeg spørger bare………..

 7. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Midt i al sin elendighed kan Pind og det borgerlige Danmark glæde sig over, at vi i politisk henseende bevæger os stadig længere ud til højre. Også socialdemokratiet har revet hjertet ud og placeret det langt ude af syne til højre for midten takket være blå Bjarne og har overhalet flere borgerlige partier højre om.

  Alt i alt ser det ud som de borgerlige idealer kommer til ære og værdighed. Vi kan skimte omridset af nationalpolitistatens kæft, trit og ensretning i tilbedelsen af gud, konge og fædreland. Mere borgerligt reaktionært og nationalkonservativt kan man ikke blive. Tillykke med det.

  For dem der modsætter sig højredrejningen og ikke finder det tiltalende, at de rige skal gøres rigere, mens de fattige skal gøres fattigere er der kun hån tilovers. Det er den skinbarlige kommunisme, som er det værste et borgerligt indoktrineret menneske kan forestille sig.

  Vi er værre end landsforrædere og bliver bedt om at forlade landet med forslag om at rejse til Nordkorea. Det er, for god og ond borgerlig tankegang, der vi hører hjemme. Jeg vil give dem ret så langt, at det er en overvejelse værd – i hvert fald – når borgerskabet får frit spil – og borgerligheden bliver fundamentalistisk.

 8. Af Helge Nørager

  -

  Øhh mon ikke kritik af hastige skift af ministres resortområder, burde rettes til Lars ?.
  Men godt at opleve denne kritik offentligt, det tyder på en spændende vinter når venstres snavsede tøj, vaskes i fuld offentlighed,

  Er ellers ikke enig med Hr. Pind i meget, men kan tilslutte mig hans kritik af de mange nye ministre uden viden om hvad deres resortområde drejer sig om.

  Og det er lidt trælst at der er så meget Monty Phyton i Dansk politik, at det er svært at indkøbe pop corn nok, til alle de morsomme stunder foran tv, med newspeak og andre sketches som transmitteres live.

  Men synd for de studerende som har lagt flere års planer vdr. økonomi, der er kommer en ny finanslov for 2017.
  Det samme gælder for alle de syge, handicappede og andre svage, de bør fatte at langtidsplanlægning af livet bør undgås.
  Da de ofte får en kold spand vand i hovedet med en finanslov for kommende år, og så lige 2 til 3 lønudbetalinger til at omstille sig til en markant lavere indkomst, ofte 30-40 %.

  De svage skal jo bevise at de er omstillings parate, og bør måske finde en papkasse som bolig i udkants Danmark, så der kan blive plads i byer, til de unge og smukke med lækkert hår.

 9. Af Flemming Høst

  -

  Hjemme på Juleferie kan man endnu engang konstatere, at Danmark politisk set fortsat tramper rundt i manegen og aldrig synes at komme ud af stedet. Medens verden – og ikke mindst “Vesten” – sandsynligvis står overfor én af de alvorligste kriser siden Anden Verdenskrig (måske d e n krise?) ævles og kævles man i “Danevang” forkælet over de besynderligste bagateller. Og får man ikke sin vilje – kommer man ikke igennem med sine forventninger – angriber man frustreret sine politikere ved de nedrigste personangreb. (Personlig er jeg chokeret over tonen anvendt under kommentarer til Søren Pinds artikel. Søren Pind er en positiv, professionel politiker og i n g e n politiker, som gør sit bedste for at tjene det danske samfund, fortjener ovenstående nedrigheder.) Tillad mig iøvrigt at minde om Churchill’s åh så sande ord, nemlig: “et land får de politikere, det fortjener!”

  Noget forenklet: Det er i Politik i reglen som i business: Den eneste løsning på komplicerede “nøgleproblemer” er konstruktiv dialog fulgt op af hårdt samarbejde.
  Destruktiv kritik kan alle komme med, men det fører ikke til noget positivt.

  God Jul – ikke mindst til Søren Pind.

 10. Af bente johansen

  -

  Du skriver: “Som så meget andet må man bare sande, at den parlamentariske situation følger af de stemmer, folk afgiver.” Nej folk er ikke årsag til den nuværende sammensætning af regeringen. Grunden er udelukkende Lars Løkkes ønske om at blive ved magten, uanset omkostningerne for såvel vælgere som ministre.
  Den slags politisk plattenslageri giver ikke stabilitet og ro i vælgerkorpset, men baner vej for yderligere frustration og populisme.
  Du har ret – havde Venstre haft 35% af stemmerne ville meget sikkert have set anderledes ud. Måske skulle Lars Løkke i stedet have udskrevet valg.

 11. Af Peter Abrahamsen

  -

  Man kunne jo også hviske Lars Løkke eller andre i ørene . Man skal ikke gå i krig når man er klart underlegen.

 12. Af Hans kohler

  -

  Till Lykke !
  När jag som svensk såg Er ministerlista utbrast jag : Kan man ha dubbla medborgarskap och även bli dansk medborgare.
  Efter ha följt dansk politik från andra sidan sundet under ganska många år är jag främst imponerad av att Ni oftast har kompetenta ministrar som i stort dagligen har kontakter med medborgarna via främst tv-media.Ni har insett att Ert uppdrag härstammar från väljarna och uppträder inte som en självutvald elit fjärran från folkets granskning.
  Att Ni nu behöver byta politikområden har kanske en del positiva sidor men framförallt vet jag att danska ministrar oftast klarar det galant
  Ånyo Till Lykke
  Hans Köhler

 13. Af Erik Larsen

  -

  Din største fejl har været, at du ikke engang kunne forstå, at migranter, asylansøgere, flygtninge – kald dem hvad du vil – aldrig skulle have kunnet vade op af motorvejen, men naturligvis skulle afvises, når de kom fra et andet sikkert EU-land.
  “Forsk” du nu lidt i det.

 14. Af Søren Erik Petersen

  -

  Kære navnebror, årsagerne til den situation du og dine ministerkolleger skal i finde hos jer selv. I jeres iver for at bevare magt prioriterer i enkeltsager og forvaltning i stedet for at fokuserer på visioner og politiske ideer der fører hen mod det samfund der ønskes baseret på det enkelte partis politiske ideologi. Departement og styrelser skal tage sig af forvaltning og enkelt borger. Så i dit nye ministerium kunne du prøve denne model.

 15. Af Helge Nørager

  -

  Det er et spørgsmål som jeg, ville ønske jeg kendte svaret på.
  Efter at have læst om ministres økonomiske sikkerhedsnet ved afskedigelse, som er blevet forbedret gennem, de sidste par skiftende statsministres regeringstid.
  Kunne jeg læse at fortiden, gives et vederlag i mange mdr. uden forpligtigelser Samt diverse andre goder.
  Udløses og udløste dine ministerskift også denne belønning ?.
  Eller kort formuleret.
  Ved en regeringsomdannelse hvor en minister skifter resortområde, giver det ret til samme økonomiske goder som hvis minister forlader regering ?.
  Jeg tror at andre end mig er lidt i tvivl om hvordan regler var og er på nuværende tidspunkt.
  Hvis nogen kender svar må de gerne. hjælpe mig, da søgning efter svar blot har forvirret mig på et højere plan. 🙂

 16. Af Rainer Dannemare

  -

  Kære Søren Pind

  Jeg har tit beundret dig for din fanden i voldskhed. Som justitsminister var du nærmest fjernstyret af embedsværket. Håber, at du som fremtidsminister genvinder din selvtillid. Undgå en anden gang at please jm’s jurister og politiet i overdreven grad.?

 17. Af Helge Nørager

  -

  PS. Kald det bare jantelov, men personligt synes jeg at det er forkert at et siddende medlem af folketinget som forlader en regering / ministerpost.
  Har retskrav på samme sikkerhedsnet som hvis det var en minister uden folketingsembede.
  Jeg synes at det er lidt groft faktisk.
  Men jeg vedkender at på det område er jeg lidt jantelov tilhænger.

 18. Af Poul Lundberg Andreasen

  -

  Kære Søren

  Du har ret. En mærkelig modsætning imellem skiftende valggrund og erfaring. Men har jeg opfattet dig rigtigt, vil du vide at kunne levere noget fornuftigt i din nye position. Uddannelsessektoren har brug for kvalificerede ministre og det er du, netop qua din eftertænksomhed, din brede baggrund og din debatevne.
  Velkommen til uddannelsessektoren

 19. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er min lære til et kommende Folketingsvalg – spring konsekvent de store partier over, og giv stemmen til et lille parti. Det er helt åbenlyst der – magten ligger. Min stemme går formentlig til Nye Borgerlige 🙂

 20. Af Kathrine Walentin Jensen

  -

  Kære Søren,

  Tak for din tid såvel som udviklingsminister som & især justitsminister.
  Tak for den tid, du satte af til mig, da jeg engang troede ,jeg skulle skrive en phd om droner.

  Knus,
  menneskerettighedsadvokaten

 21. Af Niels Ohlsen

  -

  Endelig en anden justitsminister!

  Søren Pind skulle aldrig nogensinde have haft det ansvar.

  Han har skadet vores land.

  Og han har opført sig fornedrende og respektløst overfor det folk som har betalt hans løn.

  Sørgeligt men sandt.

 22. Af Mogens Hansen

  -

  Søren Pind. Det er nemt at se dine frustrationer over – i din alder – at skulle blive nødt til igen og igen at skulle lære noget nyt og oveni købet at skulle være god til det. Tænk på, at du er meget bedre udrustet end det underbemidlede menneske, der i går forsøgt på at holde en tale på fabrikken Carrier, der i Indianapolis, Indiana producerer airconditionanlæg. Hvis verden fremover skal ledes af folk, som burde være andetsteds.
  Venlig hilsen
  P.S.: Det er ærgerligt, at du ikke længere får gavn af Ida’s arbejdskraft i Justitsministeriet.

 23. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nå, så vi er alle “hinandens skyldnere”……..

  Jeg er ikke helt sikker på, at Nationalbanken er tryg ved de udlægning – for slet ikke at tale om kreditværdigheden.

 24. Af Vibeke kristensen

  -

  Man skal forlade regeringen helt for at få eftervederlag – ikke bare skifte område

 25. Af Helge Nørager

  -

  Hej Vibeke Kristiansen, tak for svar.

Kommentarer er lukket.