Uffe

Af Søren Pind 32

En borgerlig helt fylder 75 år. Hans slags findes der ikke mange af. Og i den offentlige debat er de særdeles få. Jeg taler naturligvis om min tidligere formand og blogkollega Uffe Ellemann-Jensen.

Engang under Anders Fogh Rasmussens formandsskab udtalte en trofast og kendt kredsformand i Venstre disse sigende ord: “Under Uffe vidste vi altid, hvad vi mente. Under Anders forstår vi det ikke altid, men når vi får det forklaret inde på Christiansborg, forstår vi det hele meget bedre”.

Sådan var det under Uffe. Man behøvede ingen forklaring. For det første vidste alle intuitivt, hvor Venstre stod. For det andet; skulle man, i sin tiltro til det høje loft i Venstre, søge at springe efter det, var svaret altid det tolerante og liberale – nemlig at i Venstre er der højt til loftet og langt til døren. Mangt en hedspore prøvede det. Herunder blandt andet en ung Anders Fogh. Der var ingen smålighed. Noget mange kunne lære af i dag.

Vi var stolte af vores uenighed dengang. Og derfor kunne partiet rumme så forskellige typer som Birthe Rønn, Britta Schall, Niels Anker Kofoed, Svend Heiselberg, Thor Pedersen og mange mange flere. I forskellighed – styrke.

Jeg meldte mig ind i Venstre/VU i 1985. Det år Venstre nåede en absolut bund i meningsmålingerne – under otte pct. Det var ikke nogen let tid for det gamle bondeparti. Stemningen efter det kampvalg, der havde været mellem Ivar Hansen og Uffe, var ikke den bedste. Særlig da det viste sig, at den ventede billetsælger havde svært ved at komme af med dem… Mette Fugl spurgte berømmeligt Uffe – med mikrofonen oppe i hovedet, under overskægget – om det var ved udgangen, de skulle sælges…

Jeg kan stadig huske stemningen ved et landsmøde i Ålborg, hvor salen var helt stille, og folk ventede på, om der kom modkandidat. Det var ubehageligt. Fortættet. Og tæt på. Men der kom ingen bukser af det skind.

Udenrigspolitikken begyndte at flytte sig. Det konservative folkeparti blev systembevarende. Det europæiske samarbejde blev styrket ved beslutningen om det indre marked. Og siden hen faldt muren i 1989 til bl.a. Uffes tårer. Dengang var der ingen, der hævdede, at man var en svag minister, fordi man kunne blive bevæget.

Uffe blev en høvding. Han tiltrak unge mennesker, og mangt er det medlem af Venstres folketingsgruppe, kommunalbestyrelser og kredsforeninger, der begrunder sit oprindelige medlemskab af Venstre med Uffe Ellemann-Jensen.

Hans insisteren på de to hjørnesten i dansk udenrigspolitik – EU & NATO – skabte et entydigt fundament. Han kommunikerede store ideer – og gjorde det så enhver kunne forstå det. Han argumenterede samtidig stædigt for den personlige frihed – ikke mindst i form af lavere skat, både på ejendom og arbejde. Hele tanken om en konkurrenceudsat offentlig sektor i form af frie – offentligt betalte – valg men kun betaling til den af borgeren valgte institution begyndte første gang at optræde i diskussionen om den offentlige sektor. Vi er aldrig nået ordentlig derhen, men det kommer, når folk blive trætte af den statsstyrede konkurrencestat.

I denne tid diskuteres borgerligheden – ganske enkelt fordi vi har glemt den dannede borgerlighed. Man opfinder en ny borgerlighed uden udgangspunkt i dannelse og kultur. Det er i sig selv en selvmodsigelse. Pøbelvælde og populisme har intet at gøre med borgerligheden.

Uffe Ellemann repræsenterer borgerligheden med dannelse, kultur og udsyn. Han kan i få sætninger sætte en kompliceret virkelighed i scene. Han repræsenterer et helheds- og samfundssyn men samtidig en evig kritik af det selvtilfredse og stillestående. Derfor kunne han stadig slippe afsted med at tale om nosser i frosne norske elve og med stolthed berette om, at han – intet mindre kunne gøre det – fik en tyreknogle indopereret i nakken, så han efter en diskusprolaps, atter kunne fortsætte sit virke. Han bemærkede også dengang, at han måtte tvinge sig selv til at lære at ryge sine berømte cigarer igen – for han var jo blevet afvænnet, derinde på Rigshospitalet… Og alt det gjorde han inden for rammerne af og med stor kærlighed til det danske folkestyre. Det siger sig selv, at han inspirerede en hel generation. Og dermed gjorde Venstre til Danmarks største borgerlige parti.

Hans overdragelse af magten til Anders Fogh Rasmussen savner sin lige i dansk politik. Naturligvis citerede han de islandske sagaer i sin afsked med os på det landsmøde, hvor det skete, og sluttede med ordene: “Må vinden fylde jeres sejl”. Det landsmøde medførte en blodsed blandt venstrefolk om, at aldrig ville vi tabe og miste en høvding på denne vis igen. Meget af Venstres politiske bevægelse og sejren i 2001 kan tilskrives den ed.

Vi savner skikkelser som ham i moderne politik. Man prøver sig med buzzwords som “ordentlighed” og “autenticitet”. Men sagen er, at det man taler om, er borgerlighed. Vi mangler blot personerne til at udfylde den. Det gjorde Uffe Ellemann-Jensen som formand for Venstre.

Tilykke – og tak, Uffe. Du havde ret: Fager var lien…

32 kommentarer RSS

 1. Af jan hansen

  -

  Indlæg i filtret

 2. Af Jan Petersen

  -

  Det, jeg husker bedst fra Uffes politiske karriere, var da danskerne gav Uffe en begmand med et nej til Maarstricht-traktaten, og det danske fodboldlandshold derefter bankede Tyskland i EM-finalen 1992. Og det var Danmark, og det var Danmark . . . tra la la. Siden er det gået slemt ned ad bakke for Danmark.

  Men bortset fra det, så vil jeg da godt ønske Uffe tillykke med de 75 🙂

  PS: Uffe har, uden tvivl, en af de mest åbne blogs på Berlingske – også tak for 🙂

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Dét, jeg beundrer mest ved Uffe Ellemann, var hans modige og fuldstændigt nødvendige forsvar for Salman Rushdie og ytringsfriheden, da Irans religiøse diktator, ayatollah Khomeini, dødsdømte Rushdie, fordi Rushdie havde skrevet mesterværket “De sataniske Vers”.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Apropos affæren med De sataniske Vers, hvor fødselaren Uffe Ellemann viste sig fra sin bedste side:

  Det var ikke kun karikaturtegnerne, der var truede under Muhammed-krisen, da de islamistiske fanatikerne troede, at de var ved at vinde.

  Min lokale antikvarboghandler på Amager blev truet af en indvandrer, der på gebrokkent dansk truede ham med, at hans butik risikerede at brænde, hvis han ikke fjernede et eksemplar af De sataniske Vers fra butiksvinduet.

  Det viser, at islamisterne er ligeglade med kvaliteten af de kunstværker eller tegninger, som de føler sig krænkede af og vil forbyde, er komplet ligegyldig.

  Hvis man rent faktisk vil forsvare ytringsfriheden, og retten til religionskritik, så er man nødt til både at forsvare både Rushdies og Westergaards ytringsfrihed, for de intolerante, religiøse fanatikere skelner ikke mellem stor kunst og halvplatte karikaturer.

 5. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Rettelser:

  “Det var ikke kun karikaturtegnerne, der var truede under Muhammed-krisen, da de islamistiske fanatikere troede, at de var ved at vinde.”

  “Det viser, at islamisterne er ligeglade med kvaliteten af de kunstværker eller tegninger, som de føler sig krænkede af og vil forbyde…”

  Politiken-segmentet prøvede netop at at skelne mellem stor kunst og halvplatte karikaturtegninger under Muhammedkrisen, men det gør fanatikerne jo ikke, så derfor var det en desværre en stor fejl, at Uffe ikke formåede at opretholde sit forsvar for ytringsfriheden, da det var Jyllands-Posten, der blev truet af islamisterne.

 6. Af jan ulrik friis

  -

  Søren du står med ansvaret, men det rabler omkring dig, dine børn spørger om dette er 3 verdenskrig, du selv spørger til lønforhøjelse!?!

  Det var samme dag som 20.000 mujehedin oprørere indleder storangrebet i Jalalabad, at Uffe E llemann overraskende forsvarede Danmark, Uffe afviste skarpt EF-kommissionens påstand om at Danmark var EFs mest rasistiske land…..så det….kom igen Uffe!

 7. Af Benny B

  -

  Da Uffe var på islamisternes side under muhammedkrisen, mistede jeg al respekt for manden.

  Siden da, har jeg med væmmelse fulgt hans anstrengelser for at afskaffe nationen og lade den opsluge af Merkels tentakler.
  Intet tillykke herfra, han burde for længst være sendt på græs..

 8. Af Benny B

  -

  “ordentlighed” og “autenticitet”.
  Hvis man kender folk , der arbejdede på byens hospitaler i 90erne, ville man også kende historien om, at Alice Ellemann ind i mellem måtte en tur på hospitalet og lappes lidt sammen.

  Man forstiller sig, at tonen i køkkenet derhjemme, havde været lidt for “autentisk” og at patriarken så har måtte genoprette “ordentlighed” og god tone.

 9. Af Jan Petersen

  -

  Så i øvrigt bloggen her oprindelig lagde ud med et langt indlæg fra en far, der omtalte, hvordan hans søn og et par venner – helt umotiveret – blev overfaldet af en flok indvandrere knægte på Amager. Et interessant indlæg. Hvorfor blev det slettet?

 10. Af Brian Jørgensen

  -

  RUSSERNE KOMMER! spøg til side tillykke til Uffemanden 🙂

 11. Af Søren Skovgaard Sørensen

  -

  Tak Søren.
  Jeg husker, hvordan vi beundrede Uffes kamp for ytringsfriheden. Må du være hans arving, som tør at kæmpe for selvsamme ytrings- og religionsfrihed.
  Kampen mod hadprædikanterne er nok kæmpet med det gode for øje, men ender desværre med at udelukke selv det gode budskabs åndsfrie røst.
  Jeg håber på, at du vil tage kaldet på dig og kæmpe for det gode og demokratiske, at åndsfriheden ikke afløses af relativismen. Åndsfrihedens største udfordring er for mig at se ikke Islam, men den sekulariserede angst for Gud som autoritet.

 12. Af Mikkel M

  -

  @Benny B.

  “Hvis man kender folk , der arbejdede på byens hospitaler i 90erne, ville man også kende historien om, at Alice Ellemann ind i mellem måtte en tur på hospitalet og lappes lidt sammen.

  Man forstiller sig, at tonen i køkkenet derhjemme, havde været lidt for “autentisk” og at patriarken så har måtte genoprette “ordentlighed” og god tone.”

  Det er en meget alvorlig beskyldning.

  Jeg foreslår, at du enten 1) går til politiet med den, eller 2) trækker den tilbage.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Enig, venligst fri for endnu en fjæsbook lignende personrettet shitstorm. Den slags junk findes desværre allerede på Uffes seneste blogindlæg – en “rotterede” 🙁

 14. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt lidt tvetunget tale fra 75 års fødselaren Uffe, tilbage til 2011, iflg en artikel på Information.

  “Uffe Ellemann vrager Sohn som minister
  Venstres tidligere udenrigsminister mener, at den tidligere DKP-formand Ole Sohn aldrig bør blive minister.”

  Argumentationen var – at Ole Sohns politiske fortid diskvalificerer ham, fordi han fra 1981 til 1991 sad i DKPs centralkomité og var kommunistpartiets formand i perioden 1987-91.

  Tilsyneladende har samme fødselar Uffe ikke haft samme betænkeligheder omkring tidligere aktive DDR ungkommunist medlem / propaganda kommissær, og nuværende tyske kansler . Angela Merkel.

  Det kan da godt undre en lidt. Jeg mener, er der nu forskel på kommunister?

 15. Af Tom Erne

  -

  Uffe er den statsminister vi desvaerre aldrig fik. En vaskeaegte statsmand, som vitterligt havde sine grundprincipper og vaerdier fast forankret.
  Desvaerre ogsaa den foreloebigt sidste venstreformand, som reelt gik efter at foere liberal politik. Det kunne man godt oenske sig at se igen. Ellers kan i ligesaa vel gaa linen ud og lade jer fusionere med socialdemokraterne. Realpolitisk er forskellene efterhaanden -og beklageligvis- til at overskue.

 16. Af Flemming Rasmussen

  -

  Ak ja, Uffemanden burde være blevet i 80erne sammen med sine ideer og holdninger. Det havde tjent alle bedst.

  Så kunne vi andre have husket en stor leder og provokatør, og han selv kunne have nydt sit otium.

  I stedet sidder vi tilbage med en reaktionær gamling med alle de politisk korrekte elitære meninger. Det er ærgerligt.

 17. Af Niels Peter Lemche

  -

  MIKKEL M, Du må blot huske på, at denne Benny B aldrig har indsendt et seriøst indlæg, men ofte indlæg med et ærlig talt slibrigt indhold. Sladder, men manglende dokumentation. Jeg tror ikke, at fødselaren gider bruge tid på ham.

 18. Af r. vangkilde

  -

  UFFE ENTEN ELLER ! – til kant og kontant i politik eller , er løsningen protieret et forsvar for NATO
  og lade EU sejle sin egen sø i den social union. ELLER blev det liberale ædt op i 2001, da gamle
  Venstre blev mere national i samarbejde med DF. Den var Uffe nok aldrig hoppet på.

 19. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Udover Danmark, så er det kun de katolske lande i EU – Irland, Italien og Polen – der stadig har en blasfemilov.

  Der var flertal for at afskaffe blasfemiloven i Danmark, lige før det islamistiske terrortattentat på Tønden, og den daværende regering forberedte sig på at afskaffe den, men det islamistiske terrorattentat fik den daværende regering til, at krybe ned i et musehul, og glemme alt om, at afskaffe blasfemiloven.

  Så længe blasfemiloven ikke bliver anvendt, er spørgsmålet ikke påtrængende, men meget tyder på, at topjuristerne pønser på, at stramme praksis kraftigt op, så blasfemiloven kan komme i anvendelse igen – f.eks. hvis nogen skulle finde på at publicere nye Muhammed-karikaturer, i stil med JP’s Muhammed-karikaturer.

  Blasfemilovens ordlyd gør det faktisk muligt at straffe f.eks. tegnere, der laver karikaturer af Muhammed, og noget tyder på, at topjuristerne faktisk godt kunne finde på, at begynde at anvende paragraffen i langt større omfang, for at undgå nye “Muhammed-kriser”.

  Sker det, så har de islamistiske terrorister vundet, for det var jo deres primære krav, at blasfemikere skulle straffes, og desuden må man forvente, at succesen opmuntrer terroristerne til, at true med flere terrorattentater, for at presse politikerne til, at give køb på endnu flere basale frihedsrettigheder.

  Derfor bør blasfemiloven afskaffes nu.

 20. Af Benny B

  -

  Man forestiller sig, at hjemme hos Ellermann var alt gult og blåt – fra flaget i haven til Uffes sokker.
  Så hvorfor skulle konen så ikke være gul og blå ind i mellem.

 21. Af jan ulrik friis

  -

  Larsen havde som start denne blog et udmærket indlæg, der fortalte om 2 etnisk danske drenge fra Amager, der på vej hjem blev overfaldet af en flok indvandrer drenge, banket til bevidstløshed, skarket til når bevidstløs ligger ned ………dette Larsens udmærkede indlæg forsvandt i en lynjustits, hvorfor det?
  Også mit eget efterfølgende indlæg forsvandt, som fortalte om Venstre deres skurkestreger, hvorfor alle disse skurkestreger?

 22. Af J. Hanse n

  -

  En borgerlig helt fylder 75 år. Hans slags findes der ikke mange af.
  Skriver Pind.

  Hvis vi kun taler om Venstre, så har Pind naturligvis ret.
  Efter at Fogh blev statsminister i Venstre udviklede Venstre sig til et magtfuldkomment, korrupt, fremmedfjendsk, populistisk og kriminelt parti.
  Magtmisbrug, løgnagtighed, svindel og uduelighed blev partiets kendemærke.
  Løkke er fortsat i samme spor.
  Det vrimler med talentløse, utroværdige, uduelige og populistiske politikere i partiet.
  Som Pind, Støjberg, Peter Christensen, udenrigsministeren, de skiftende grise ministre og Ellemanns afkom.

  Hvis Ellemann var blevet statsminister, så var det måske gået knapt så galt.
  Så havde partiet fortsat troet, at Den Kolde Krig aldrig var overstået.
  Og at Sovjet fortsat eksisterede.
  Med Ellemann som statsminister havde Danmark været mere tryg.
  Fogh skyllede sammen med Pia Kjærsgaard og Løkke Danmarks renomme ud med lokumsvandet.
  Økonomien fik de også ødelagt.
  Så meget at selv en dygtig, hårdtarbejdende, intelligent, velklædt og veltalende kvindelig statsminister ikke kunne rette op på det.
  Og den del af økonomien og renommeet som hun fik rettet op på, det ødelagde Løkke og kumpaner i en håndevending.

  Så vi kommer ikke uden om at erkende realiteterne.
  Ellemann kunne ikke have undgået at gøre det bedre end Fogh og Løkke.
  Derfor et stort tillykke med fødselsdagen Uffe.

 23. Af Niels Larsen

  -

  “Så meget at selv en dygtig, hårdtarbejdende, intelligent, velklædt og veltalende kvindelig statsminister ikke kunne rette op på det.”

  Øøøøh… hvem taler du om???

 24. Af Thomas Kiær

  -

  “Den dannede borgerlighed” er snobberi. Intet andet.

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  NIELS LARSEN, fjern ‘dygtig’, så genkender du hende nok!

  Og THOMAS KIÆR, langt hen ad vejen har du nok ret.

 26. Af niels schmidt

  -

  Stort tillykke fra en gammel Koldkriger

 27. Af jan ulrik friis

  -

  Ved en helt tilfældighed fik jeg her til morgen reelle og afbalancerede informationer på alternative russiske medier, at der søges efter ‘the missing link’ imellem: Trump og Putin, den påstand florerer at der ikke er nogen link imellem: Trump og Putin, som ellers Hillary åbent påstår, det hendes valgkamp kører på!
  Jamen – jamen,
  jamen – jamen, Uffe er ‘the missing link’, en farlig type, det ved vi alle, han har jo både været i kontakt face to face med Trump, såvel som med Putin, kontaktperson, udgav sig for at være lystfisker, medløber en informant imellem den onde US-imperialismen, og friheden i Føderationen, det forklarer da også at russiske hangarskibe i danske farvande, den russiske gas ledning tæt på Bornholm, russiske fly langt langt fra Bornholm, Uffe er en missing ling til Putin til Trump, forstemmende, og hvem har ikke læst Uffes blog i Berlingske, hvordan forsøges via cyperspace at infiltrere ytringsfrihed og demokrati med misinformation, Uffe må vel betegnes som prorussisk, det ses også deraf at sammen med Nato konstant flytter sine grænser tættere på Rusland.

  “If you can’t beat them, join them!”

 28. Af P Christensen

  -

  Uffe burde jo faktisk kun fylde 45 år, politisk set.
  Hans verdensopfattelse hænger jo stadig fast i 1985
  og den kolde krig med russerne.
  Som andre semi-radikale venstrefolk tør, vil eller kan han ikke se problemerne med,
  at en anden politisk totalitær ideologi, islamismen,
  i årtier har fået lov at brede sig over det europæiske kontinent.

 29. Af J. Hanse n

  -

  Uffe Ellemanns største fortjenester var under krisen om muhammed tegninger.
  Her holdt Ellemann hovedet koldt.
  Og lod sig ikke rive med af populisterne og muslimhaderne.
  Havde Ellemann været statsminister, så var situationen aldrig kommet ud af kontrol.
  Og havde Ellemann været statsminister, så havde Jyllands Posten aldrig indsat billederne.
  Baggrunden for billederne var, at Fogh og Pia Kjærsgaard lagde deres sorte skumle skygge over Danmark i 2001.
  Og skabte det hadefulde, fremmedfjendske og racistiske Danmark, hvor JP fandt det opportunt at indsætte de infantile, talentløse og tåbelige tegninger.

 30. Af Hul igennem?

  -

  Hr. Uffe Ellemann har været standhaftig i den kolde krig. Salut til det.

  Om der er forskel på kommunister? tja de fleste er vel drevet af ønsker.. det er også meget umoderne i dag.
  Yallaher er drevet af en fuldstændig robotagtig køreplan.

  Hvad vil hr. Søren Pind sådan rent praktisk foreslå? Måske Hr. Ellemann har en plan?
  Det ser jeg stærkt frem til. Ellers må der nye folk på gården!
  mvh

 31. Af Tommy Runge

  -

  STORT TILLYKKE UFFE,. JA VI BLIVER ALLE ÆLDRE, MEN ER DET EN GARANTI, FOR AT VÆRE VIS, UNDSKYLD. UFFE. MEN FORDI JEG HAR Læst I 30 år’ er det ikke en kvalitet i sig selv.
  Det ligger ikke til mig med voksen mobberi, så undskyld Uffe.

 32. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Uffe ! —Siger ikke os-andre noget ! –Så Søren Pind ! –Du skulle hellere interessere dig for : IT-svindlerne –der er danskere eller “en slags” ! –Der er bosiddende i Thailand –og ribber danskernes konti !

Kommentarer er lukket.