I morgen…

Af Søren Pind 68

I morgen rejser jeg som den første danske minister efter afstemningen til Bruxelles. Jeg har et blåt og et grønt talepapir med – en ja og en nej tale… Og uanset, så vil regeringen søge at varetage Danmarks interesse.

Men der vil indtræde et akavet øjeblik, desuagtet. Det vil være, når vi på mødet skal drøfte kommissionens nye forslag om fælles terrorbekæmpelse. Der vil den danske afstemning blive sat i perspektiv.

Mens landene og kommissionen har arbejdet  í lyntempo på svar på terrorangrebet i Frankrig, afhænger vores deltagelse af et dansk ja eller nej. Så enkelt er det. Stemmer vi nej, må jeg gå uden for døren, mens alle de øvrige lande så skal drøfte, hvordan vi kan hjælpe Frankrig og hinanden med at bekæmpe den grænseoverskridende terrorisme. Hvordan vi hindrer syrienskrigere adgang til vore lande. Hvordan vi udveksler informationer. Det er retsforbeholdets karakter. Vi kan ikke være med, når retsakterne er EU-akter – og det har nye retsakter været siden 2009…

Lad det juridiske mærkelige i dette ligge et øjeblik, og lad mig være ærlig ift. mine følelser omkring det: Jeg vil føle, vi svigter. Det er ikke mere end få uger siden, vi sammen stod på Kongens Nytorv og svor solidaritet med vore franske venner og allierede. Men på grund af en mærkværdig snak om suverænitet, vender vi dem ryggen.

Lad mig give eksempler på den suverænitet vi taler om.

Hvilket ægte- eller fællesskab kan overleve hvis den ene part altid uden at blinke insisterer på sin suverænitet? Hvem gider at spille fodbold alene? I dag stemmer vi om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning, hvor vi kan vælge, hvad vi vil være med til på retsområdet i EU, og lade være med det, vi ikke vil være med til. Men for nogen er selv det ikke nok. Vi skal hverken have tillid til EU eller Folketinget – for vi har vores “suverænitet”. Men til hvad?

Til at være med til at bekæmpe terrorismen i Europa med fælles regler, som jeg beskrev ovenfor? Det kan vi kun ved et ja. Til at kunne få undersøgt forbrydere, der har begået noget kriminelt i Danmark, men nu gemmer sig i et andet europæisk land? Det kan vi kun ved et ja. Til at en dansk voldsramte kvinde, der stalkes af en voldsmand, også kan tage sin beskyttelse mod mandens tilstedeværelse ud med sig i Europa? Kun ved et ja. Til med sikkerhed fortsat at være med i kernen af Europol? Kun ved et ja. Vi ved alle, at den der ALTID vil have ret, og aldrig vil give en tøddel af sig selv, er et menneske det er vanskeligt at dele fællesskab eller liv med. Sådan er Danmark ikke. Vi vil dels gerne være med til at bekæmpe de grænseoverskridende problemer. Dels vil vi gerne give os selv de rettigheder og muligheder, vi ikke “suverænt” kan gi os selv, men skal have sammen med andre.

I går fik vi syn for sagn. Enhedslisten og DF vil acceptere en (ny) folkeafstemning om Europol – og kun det. Enhedslisten vil ikke svare på, om de vil anbefale et ja til den afstemning. DF siger ja, men kun til europol. Terror, undersøgelse af kriminelle i udlandet, sikring af danske kvinder i Europa –  alle de andre vigtige ting siger de med den indstilling nej til. Jeg forstår det ikke.

Helge Rode skrev i 1920 nogle af de mest sammenfattende ord om Danmark, jeg kender. I “som en rejsenlysten flåde” står strofen “gladest ved det milde”. Megen af den her kampagne har handlet om, hvor fortrædeligt alting blev, hvis vi sagde ja til fællesskabet. Insisterende på en suverænitet, der jo ikke, som det ses ovenstående, kan hjælpe os med at løse de grænseoverskridende problemer – som Frankrig jo ikke står alene med.

Er vi blevet et land, der insisterer på særløsninger, på lige præcis vores ret, helt og fuldt, og ikke evner blidheden længere? Den europæiske arrestordre er en aftale mellem EU-landene om, at vi kan udlevere kriminelle til hinanden. Den aftale bliver snart som Europol – en EU-retsakt. Danmark har over de sidste år fremsat i omegnen af 600 anmodninger mhp, at strafforfølge eller fængsle kriminelle, der har begået kriminalitet i vores land, men som søgte skjul i et andet europæisk land for at undgå det. Vi har selv i pågældende periode udleveret 11 – elleve – danske statsborgere… Vi kunne her godt insistere på dansk suverænitet, og dermed ikke få  nogen udleveret. Er det virkelig det suverænitetsbegreb, vi skal hylde – eller kan man i virkeligheden vælge at se den ordning som mere dansk suverænitet i Europa i forholdet 600 til 11? Sådan ser jeg det. Ved et nej står vi til inden længe at glide ud af den del af samarbejdet. Lad mig tilføje, til dem der mener at et land er uundværligt i en sådan ordning, at Norge forhandler på 9ende (niende!) år for at få lov til at komme med…

I dag anbefaler alle de partier, der har haft statsministeransvaret i Danmark i over 100 år et ja. Socialdemokraterne, Venstre, Det radikale Venstre og Konservative. Danmark de sidste 100 år er en enestående succeshistorie. Det er verdens bedste land, og det ansvar har været forvaltet godt. Nej partierne derimod har ikke en eneste gang bestridt et ansvar eller draget nogen erfaring med feks., hvordan en sådan international forhandling man sigter til ved et nej foregår.

Jeg synes, vi skal være med i det fællesskab, som ved, at sammen er vi stærke i forhold til terror og kriminelle. Hver for sig falder vi. Vi er ikke et bidsk, vredladent folk – men et folk, der er gladest ved det milde og gerne vil løse ting. Vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan – også fordi vi ved, at vi selv kan få brug for det. Derfor håber jeg, du vil stemme ja i dag. Tak fordi du læste mine ord.

68 kommentarer RSS

 1. Af Hektor Heimlich

  -

  Vær nu ikke så ked af det lille Pind: du har bare brug for at få tarmene desinficeret -lidt ægte dansk Ålborg Akvavit turde gøre susen!

 2. Af Karl Nielsen

  -

  I september sagde Løkke:

  “Vi er blevet overhalet af virkeligheden”

  NEJ! det er kun Løkke og resten af det EU liderlige over-Danmark, der ikke fatter en bjælde!!
  Jeres “virkeligheds”-opfattelse er fuldstændigt ud af trit med virkeligheden – den virkelighed vi Danskere lever i – den virkelighed I gamle politikere ikke lever i og derfor ikke forstår – det er det, der er problemet!!!!

 3. Af hektor heimlich

  -

  500 personer skudt i Paris .Unge mennesker -men Merkel vil øge importen af terrorister -betyder 500 unge menneskers liv intet?

 4. Af hektor heimlich

  -

  De pengegriske Venstre folk er færdige – måtte Venstre smuldre og blive til støv!

 5. Af E. Larsen

  -

  TILLYKKE DANMARK!!! SKRID SÅ PIND.

 6. Af J Nielsen

  -

  “Politikere er folkevalgte.”

  Men ministre er ikke.

 7. Af J H.

  -

  Pind.
  Rejs du til Bruxelles og forklar, at det blev et nej, fordi den danske statsminister er en utroværdig og uhæderlig drukkenbolt.
  Det vil de have fuld forståelse for.

 8. Af hektor heimlich

  -

  Hvis Juncker skælder ud på jer Venstrefolk i Bruxelles (by the way be aware of terrorists) -så stik ham bare et par millioner danske kroner under bordet -men gør det diskret -diskret!

 9. Af hektor heimlich

  -

  Glemte at sige at I fra Venstre jo altid kan maskere jeres indbetalinger som et eller andet med Europol bare for at vildlede og skræmme de dumme vælgere (læs vestjyder og københavnere)!

 10. Af Kim Bielsen

  -

  Afsted med dig Pind!! Husk at det er os borgere du repræsenterer. Red dit hår og smil når du med klar og høj mandig røst råber NEJ ud over forsamlingen dernede, og HUSK: Vi borgere vil ikke betale for dine udskejelser dernede i din fritid, det er på din egen egen regning når du skal drikke og skal se pay-per-view på hotellet osv. Og din repræsentationskonto, kan du ikke nok lade være med at drikke så meget. Sidste gang ekstra bladet afslørede dig , havde dig og løkke fået 20 genstande og fem fadøl, og det hele tørrede du af på borgernes regning, så tag dig lige sammen og betal selv for dit liv, ligesom normale mennesker gør det.

 11. Af Ulf Timmermann

  -

  Søren Pind, kan du ikke bare melde dig syg?

 12. Af Niels B. Larsen

  -

  Forhåbentlig har ja-partierne fået sig en så stor lærestreg, at al tale om at “vi skal tættere på kernen i EU” nu forstummer helt.

  For danskerne vil ikke tættere på kernen i EU. Kernen er Merkel og til dels Hollande. Og ikke mindst Merkel er forræder overfor de europæiske befolkninger med den afsindige åben-dør-politik, hun har ført de seneste par måneder.

  Vi skal væk fra kernen i EU i følgeskab med Storbritannien.

 13. Af Hektor Heimlich

  -

  Pind er jo allerede at betragte som syg -en syg mand i en syg organisation- at tage til EU møde er for ham som at komme hjem til hospitalet efter week-end orlov. Og så får han endda betalt!

 14. Af T. sørensen

  -

  Med Pinds fremtoning i aftes ville han være uegnet til at repræsentere noget som helst i dag, med mindre han i mellemtider enten var blevet rask eller ædru.

 15. Af E La rsen

  -

  Tillykke til alle danskere. Og tænk, hvis vi også havde fået lov til at stemme om Schengen og grænsekontrol. Så havde procent sejren været 80 -20.

 16. Af Hektor Heimlich

  -

  Kim Bielsen: vi vil heller ikke betale for engelsk undervisning eller medie teknik undervisning til Hr. Pind.. Kan man ikke lære sig engelsk i grundskolen -så er man fortabt og ingen midler hjælper -ej heller privat undervisning for 300.000 kroner.

 17. Af Peter Langborg

  -

  Så gå af Søren Pind, hvis ikke du kan/vil repræsentere det demokratiske flertal i Danmark, blot fordi du er personlig uenig med dem.
  Det er ikke din personlige mening vi skal have bragt videre ud i Europa, men størstedelen af den Danske befolknings, hvilket du får din fyrstelige hyre resten af livet, for at gøre/have gjort.
  Et demokratisk “NEJ” i går, sikrede den Danske befolkning via Grundlovens §20, mod egocentriske politikere med storhedsvanvid, som du repræsenterer en del af.

 18. Af Niels B. Larsen

  -

  @ Peter Langborg – 4. december 2015 13:39

  Problemet med politikerne – og især dem i de “gamle” partier – er, at de har glemt ydmygheden.

  De opfatter sig som folkets herrer.

  Ikke som dets tjenere, hvad de vitterligt er.

  Og derfor får de hovmodsnykker og spiller sure, når de ikke får deres vilje. Ganske som små, uartige børn.

Kommentarer er lukket.