Man svigter ikke en ven

Af Søren Pind 64

Der stod han. Fortalte. Om de tusinder og atter tusinder af skridt, den ene fod sat lige foran den anden, i den lille celle. Dag efter dag. Uge efter uge. Måned efter måned. Tre et halvt år i isolation. Uden menneskelig kontakt. Han talte for at bevare sin forstand. Tusinde skridt efter tusinde. Stilheden var øredøvende, da den lille mand tog os ind. Ministre, journalister, embedsmænd – hele den danske delegation på besøget i det lille paradis maldiverne. Under stjernerne på den lille ø ved middagen bjergtog han os alle, rørte os, med sin fortælling om menneskeligt mod, ukuelighed, og insisteren på frihed.

Det er den 44 årige Moahmed Nasheed, jeg taler om. Maldivernes lovformelige præsident, der forleden blev truet til at træde tilbage af korrupte politikere og militærledere.

De fleste danskere vil husket ham, som den lille glade mand, der blev verdensberømt på, at holde verdens første undervandspressemøde for at vise, hvordan hans land var i fare for at bukke under pga. oversvømmelser og klimaforandringer. Senere, under COP 15, var han en af dem, der pressede på og hjalp det danske formandsskab, i modsætning til andre særdeles kulørte vidtløftige typer, der gjorde alt for at ødelægge enhver succes for mødet. Hans appel kom fra hjertet, da han søgte at få omverdenen til at forstå vigtigheden af at nå en international aftale.

Han fortalte senere om de mørkere sider af det paradis, flere danske hvert år besøger pga dets enestående koralrev. Offentlig piskning var stadig en del af den officielle lovgivning, skønt han havde siddet ved magten nogen tid. Han vidste, at magtbalancen var delikat, og at de mest fanatiske islamister i landet kunne gå, hvilken vej det skulle være. Der var grænser for, hvad han kunne lave om. Han var den første fritvalgte præsident i sit land og ønskede at indføre vestlige frihedsrettigheder og demokrati, men mødte talrige hindringer på sin vej. Ikke desto mindre havde vandringen i cellen lært ham frihedens unikke betydning, og han ville ikke gå på kompromis – en jernvilje, han nu med fare for sit liv betaler en høj pris for.

Den amerikanske Obamaadministration har vist sig skruppelløs, når det kom til spørgsmålet om menneskerettigheder, udmærket beskrevet af min fortrinlige blog-kollega Peter Kurrild-Klitgård. Den har allerede anerkendt kuppræsidenten. Det er en skændsel for det internationale samfund, og det er tid, at den danske regering reagerer. Kraftigt.

Den klimapulje, daværende klimaminister Lykke Friis og jeg var på Maldiverne for at tilsikre Nasheed, har udviklingsministeren sat i bero. Godt. Men der skal mere til. Danmark har i disse måneder EU-formandsskabet, og har de øvrige europæiske landes øren. Vi må ikke svigte manden i cellen, der kæmper en kamp for frihed, mod islamister, mod vanvid og mod ondskab. Hans kamp for frihed er også vores kamp. Hans kamp for sit folk er også en kamp for vores folk. Udenrigsministeren må se at samle sine europæiske kolleger i en fælles fordømmelse af det skete, må henstille til styret i Maldiverne at overholde de menneskerettigheder, landet har undertegnet i FN-pagten og må vende den amerikanske regerings indstilling til denne sag.

For man svigter ikke en ven. Ikke engang, hvis man er en løftebryderregering. Det er ganske enkelt for usselt.

64 kommentarer RSS

 1. Af lars sørensen

  -

  @@@@ Søren Pind , hva nu det ???
  så dit forslag til morgen !!!

  Så la da vær , helt ærligt troede du var ved at bygge op som en moden og velovervejet statsmand klar til at tage over når tiden kom.!!!!

  Så la da vær ,du taler jo kun til os uviden/indviede med sådan noget p.zz når I/du lige er trådt ned (og nogle siger døde med tungen langt op i DF`s slikkrukke) og har skyer/skolestuer forude .

  så siger det klikkelikelik i mit bette hovedet og tanken så la da vær og duk ligsom lille lars .

 2. Af lars sørensen

  -

  sry Søren glemte pointen de ved det jo godt og os på gulvet skreg det fra ihvertilfalde mit voksen liv , I=politiker kan da ikke bare sætte folk hen uden lov og ret til at byde ind med noget for det var det I gjorde , og de kom fra samfund/lande/kulture der var stik modsat . altså igen hænder op af lommen ingen mad til familien

  I ydmygede dem ved at ikke give dem lov til at give tibage og derved startede det hele , ikke ment lokums renserne /gæstearbejderne dr kom først de havde bare ikke muligheden for at få familien interegeret så hurtigt som idag grundet velfærds øgningen

 3. Af lars sørensen

  -

  mit voksenliv=arbejdsliv(fuldtid) 1985

  lad nu være med noget dumt næsten lige meget rød som blå

  lorten må være alle de spildte år (10 stk ik? )

  og nu så kort efter lad os vende det hele ik smart vel

  jo at vende det men sgu da ikke at det kommer fra jer ?

 4. Af Torben Knudsen

  -

  For man svigter ikke en ven. Ikke engang, hvis man er en løftebryderregering. Det er ganske enkelt for usselt.
  En dråbe olie ødelægger 100.000 l vand.
  Frustationen i opposition er mega stor.
  Da Søren Pind var på vej hjem en fredag aften havde han flere ideer om hvad familien skulle lave i weekenden og havde endda aftalt med børnene. Så fik han talt med sin kone og store dele af programmet måtte ændres-løftebrud?, men den er gået hjem hos Ane i kjæret og en del flere.

 5. Af Tobias Nielsen

  -

  tak Søren Pind for at fremhæve hvad der ligner et overset, men oprigtigt problem, som Danmark (regeringen) burde støtte op om og vise at vi har et budskab og ønske med vores udviklingspolitik. Men selvom teksten fremstiller problemet på en klar og fyldestgørende måde, havde jeg fortrukket en formulering der ligger mere op til samarbejde med eller appel til regeringen, fremfor at udstille regeringen, som værende feje (ikke den bedste måde at få Christian Friis Bach til at prioritere sagen). Dette er en sag hvor der ikke behøves at score et par, efterhånden, billige partipolitiske point.

  Det samme gælder også flere af kommentarerne, hold jer nu til sagen i stedet for at komme med alt for firkantet kritik Dette her er netop en chance for at hjælpe en befolkning der ikke ønsker et totalitært styre, men ser håb i en der følger sine oprigtige, sådanne virker det, ønske om et mere demokratisk og ’bedre’ land.
  @ Karsten Bie Jensen din eksklusiv indsigt i problemet er uundværlige i denne debat, brug ikke dine vigtige observationer til at fremføre dine personlige holdning til den tidligere regering, men giv dybere indsigt i problemet. Det er ikke så vigtigt at UM har overset dig som værende bosat i maldiverne, men at det du ser og oplever kan være med til at skabe mere opmærksomhed omkring begivenhederne her i Danmark. Medierne vil utvivlsomt ikke dække sagen, som allerede ser ud til at være en ‘non-issue, på trods af at den er alt andet end det.

 6. Af lars sørensen

  -

  @ Og hvad skal vi så gøre her ? undskyld mit dårlige morgensure tempremants spørgsmål , men tendens er jo efter USA har sagt FN stinker / fucck dem , at så tager vi selv adfære .) men hvad gør vi her ?

  klasker dem med ord eller skal de have slag ?

 7. Af lars sørensen

  -

  Morbidt : tror sgu de gerne vil fryses ude

  håber det bliver slettet , fooking rødgardisters skyld moralen er i forfald ! !! !!!

 8. Af Morten Thiessen

  -

  Da Danmark (endnu) ikke anerkender kupregeringen, hvad vil der så være i vejen for at sende et støtteskib eller en af de nye fregatter til Mahe og massere kupmagerne med artilleri indtil de kommer på bedre tanker? Der må da være grænser for hvad vi skal acceptere i suverænitetens navn og statskup hører efter min mening til i den kategori – særligt statskup begået af islamister, den slags bør automatisk være “casus belli”.

  @Karin Bennedsen – er der ingen nedre grænse for hvor åndssvagt, nederdrægtigt og ryggesløst du vil udtale dig – er der ikke bare een anstændig tanke i din elendige krop? Jeg har aldrig hørt magen til vrøvl og løgnagtigt sludder, men du er måske idiot af princip?

 9. Af Thomas J

  -

  Uh, Søren Pind – nu som KLIMAHELT!

 10. Af Arne Rud

  -

  Den sociale Højskole i Jerne i Esbjerg er velbeliggende som Vicevært- og Pedelhøjskole for postbude som viceværter, der også kan svinge et bækken og for sognebetjente som pedeller med cykeltræningsbaner i skolegårde: Så er posten og betjenten atter til stede i sognet, li´som præst og degn.

 11. Af Lise Vølund

  -

  For mig at se sker der konstante svigt kontinuerligt på både højt og lavt niveau, på alle områder. Så længe de regeringsvalgte svigter de svageste i eget samfund, er det hul i hovedet at tale om en enkelt præsident i et fremmed land – men selvfølgelig ulig lettere – end at beskæftige sig med sit nære miljø.
  Søren Pind du er en af de få politikere, jeg endnu har respekt for, det ville være godt, hvis du vil tage ulighederne op herhjemme – først og fremmest, og arbejde for et bedre samfund især for de nederste i hierakiet dvs. føle at du også er ven med dem.

 12. Af Jan Sørensen

  -

  Ja, Lise.
  Det er en forunderlig ting, at forargelsen over uretfærdighed er proportional med afstanden. Jo længere væk jo større engagement.
  Måske det skyldes afmagt overfor ikke at kunne løse selv de mindste nære og åbenlyse problemer.
  Jeg tror, man kalder det overspringshandling.

 13. Af adam brones

  -

  Er det derfor du så længe blev ved med at støtte Pinnoche og Apartheid styret? sammen med resten af venstre og de konservative

 14. Af Karsten Bie Jensen

  -

  Og iøvrigt er der stadig brug for udefra kommende hjælp.
  Man kan for min skyld skrælle al politik og latterlig
  person-fnidder fuldstændig væk.

  Facts er at Maldiverne er et u-land , hvilket de færreste i DK er klar over.

  Der er brug for MASSER af hjælp !

Kommentarer er lukket.